Kobylí mléko » Složení kobylího mléka
Složení kobylího mléka

 SLOŽENÍ KOBYLÍHO MLÉKA

A/ Tabulka složení kobylího mléka ve 100 ml

B/ Tabulka porovnání kobylího a mateřského mléka

C/ Tabulka srovnání jednotlivých mlék

 

 A / Složení kobylího mléka / ve 100 ml /

   
 

B/ Tabulka porovnání kobylího a mateřského mléka

 

Kobylí mléko je bifidní, málo tučné mléko, s vysokým obsahem vitamínů. Má mnoho nenasycených mastných kyselin (linolové, linolenové a arachidonové). Biologická hodnota je podmíněna esenciálními aminokyselinami a polypeptidy. Kobylí mléko obsahuje stejně imunoglobulinů a mléčného cukru jako mléko mateřské, 2x více mléčného cukru a pouze polovinu tuku než kravské mléko. Významný je obsah glykoproteinů. Tyto bílkoviny posilují obranné tělesné složky a podporují imunitní systém. Zabraňují předčasnému stárnutí, protože příznivě ovlivňují obranyschopnost buněk.
Proteiny kobylího mléka:
Proteiny přispívají k výrazným bakteriostatickým účinkům kobylího mléka a mobilizují obranyschopnost organismu. Mezi proteiny kobylího mléka patří albuminy, globuliny a imunoglobuliny, glykoproteiny, lysozym, aglutininy.

imunitin

 

Tuky a mastné kyseliny kobylího mléka:
Přestože obsah celkového tuku a cholesterolu je v kobylím mléce nízký, obsah esenciálních mastných kyselin (linolová, linolenová, arachidonová) je vysoký, což je pro lidský organismus velmi výhodné. Největší množství esenciálních mastných kyselin se spotřebuje na tvorbu buněčných a intracelulárních membrán, včetně pokožky. Nedostatek esenciálních mastných kyselin se projevuje na pokožce zvýšením propustnosti pro vodu, tvorbou ekzémů, šupinaté kůže a větší náchylností kůže k infekcím.
Obsah mastných kyselin v tuku kobylího mléka (v relativních procentech):
Kys. kaprylová (oktanová) 2,79
Kys. kaprinová (dekanová) 8,05
Kys. palmitová 23,28
Kys. palmitolejová 3,96
Kys. stearová 0,79
Kys. olejová 13,72
Kys. linolová 7,53
Kys. linolenová 20,12
Kys. arachidonová 0,61

C/ Tabulka srovnání jednotlivých mlék

imunitin